Lijnolie en de verschillende soorten

Van het impregneren van hout en beton, tot het beschermen van ijzer en het onderhouden van kwasten; lijnolie is een chemische alleskunner. En dat terwijl het eigenlijk een volledig natuurlijk product is! Lijnolie, of lijnzaadolie, wordt gemaakt uit de zaden van vlas; een plantsoort die al heel lang wordt verbouwd. Het is dan ook al sinds jaar en dag een beproefd en universeel bescherm- en onderhoudsmiddel. Inmiddels vind je op de markt verschillende soorten lijnolie. In dit blog leg ik het verschil uit tussen drie soorten lijnolie, vertel ik waar je elke soort het beste voor kunt toepassen.

Rauwe Lijnolie

Zoals de naam al doet vernoemen, is dit lijnolie in zijn meest natuurlijke variant. Het is de pure olie die vrijkomt na persing of extractie uit lijn(vlas)zaad. Deze onbewerkte variant bevat daardoor wel een hoog gehalte aan onzuiverheden. De olie droogt minder goed en snel dan bewerkte lijnolie varianten. Vanwege het hoge gehalte aan onverzadigde verbindingen in deze lijnolie, zal hij de meeste vergeling opleveren.

Rauwe lijnolie wordt veel gebruikt als grondstof voor grondverf, stopverf en kit. Vanwege de minder goede droging ten opzichte van andere soorten lijnolie, is rauwe lijnolie juist uitermate geschikt voor het bewaren van gebruikte verfkwasten. Zo blijven ze namelijk mooi zacht. Verder wordt het ook gebruik als bescherming voor metalen, bijvoorbeeld als toeslagstof in roestwerende verfsoorten.

Gekookte Lijnolie

Rauwe lijnolie vormt de basis voor gekookte lijnolie. In de rauwe lijnolie wordt onder verhitting lucht geblazen waardoor er een oxidatie proces plaatsvindt. Het eventuele water in de olie verdampt en vetzuren komen vrij. Dit proces zorgt ervoor dat de olie meer zuurstof kan opnemen en daardoor dus sneller droogt. Om de droging nog wat te versnellen kan er eventueel een kleine hoeveelheid siccatief aan de olie worden toegevoegd. Gekookte lijnolie is over het algemeen donkerder van kleur, vloeit beter dan rauwe lijnolie en is beter bestand tegen vocht en atmosferische invloeden.

Gekookte lijnolie haalt de mooie structuur in blank hout op en is dus erg geschikt als houtbeschermer. Het wordt dan ook veel gebruikt voor het impregneren en onderhouden van houten voorwerpen als trappen, vloeren en meubels. Daarnaast kan het gebruikt worden om staal dat al roestig is te beschermen tegen doorroesten. Gekookte lijnolie wordt ook toegepast bij het impregneren van betonnen vloeren en plavuizen.

Gebleekte Lijnolie

Gebleekte lijnolie wordt gemaakt door een mengsel van rauwe lijnolie en bleekaarde te verwarmen. Bleekaarde is een fossiele kaolienklei met een hele poreuze structuur. Deze bleekaarde absorbeert de onzuiverheden en kleurstoffen uit de rauwe lijnolie. Hierdoor houdt je een gefilterde, heldere lijnolie over, die heel blank van kleur is. Let wel, uiteindelijk zal ook gebleekte lijnolie vergelen, zeker in combinatie met witte en pastelkleurige verven.

Door de hoge zuiverheid van gebleekte lijnolie is het een geliefd product onder kunstschilders. Daarnaast dient het als hoogwaardige grondstof voor de productie van alkydhars en wordt het toegepast in de verf- en drukinktproductie en de chemische industrie.

0